Çocuk korosu yönetmek: TRT Diyarbakır Çocuk Korosu örneğinden müzikal ve pedagojik bakış

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Çocuk Korosu- Koro Şefi- Koro Yönetimi- Koroda Ses Eğitimi- Koroda müzik eğitimi

Özet

Çocuk koroları; çocukların müzikal yeteneklerini ve kendilerine olan güvenlerini geliştirmelerine yardımcı olan, müzikle ilgilenen diğer çocuklarla bir araya gelmelerini sağlayarak onlar için sosyal bir ortam oluşturan, müzikal eğitimin programının bir parçasıdır. Bu sebeple bu çalışmada; koro eğitiminin çocukların gelişimi üzerindeki olumlu etkileri ile onların müzikal becerilerinin gelişmesine katkı sunan, aynı zamanda bireysel, sosyal, kültürel anlamda gelişimlerine olanak sağlayan çocuk korosu çalışmalarının önemi vurgulanmıştır. Çocuk korosu çalışmaları müzikal ve pedagojik açıdan değerlendirilerek, TRT Diyarbakır Çocuk korosu ekseninde çocuk korosu eğitim sürecinde uygulanan yöntem ve teknikler incelenmiştir. Araştırma; tarama modeline dayalı betimsel bir çalışma olarak ele alınmıştır. Araştırma sonucunda çocuk korolarının; erken müzik eğitiminin temelinin atılmasında önemli ölçüde katkı sağladığına, bireylerin müzikal gelişimlerinin yanında toplumsal, kültürel, psikolojik, eğitsel ve ekonomik açılardan çok yönlü gelişmesine katkı sunduğuna ulaşılmıştır. Koro çalışmalarının; özellikle çocukların kendilerine olan güvenlerini arttırdığı, kendini ifade etmede kolaylık sağladığı ve yaratıcılıklarını geliştirdiği, birlikte şarkı söyleme alışkanlığı kazandırdığı, ritmik okuma ve solfej çalışmaları ile işitme yeteneklerinin geliştiği ve TRT Çocuk Korosu olarak 8 bölgede özenli çalışmalar yapıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır.

Yazar Biyografisi

Ahmet Demir, MEB

1980 yılında Aydın’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Aydın’da tamamladı. Müziğe olan ilgisi müzik öğretmeni olmasında önemli rol oynadı. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği bölümünü bitirerek öğretmenliğe başladı. Çeşitli okullarda görev yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Genel Müdürlüğünün açtığı sınavı kazanarak Bilim ve Sanat Merkezinde müzik alanında üstün zekâlı öğrencilerle çalıştı. Yüksek lisans eğitimini Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Anabilim Dalında tamamlayan Ahmet Demir, çalışmalarına Güzel Sanatlar Lisesi bünyesinde orkestra öğretmeni olarak devam etmektedir. Orkestra şefliği, orkestrasyon, armoni, müzik kuramları ve müzikal işitme alanlarında özel çalışmalar yapmaktadır.

İndir

Yayınlanmış

2023-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

Laçin, G., & Demir, A. (2023). Çocuk korosu yönetmek: TRT Diyarbakır Çocuk Korosu örneğinden müzikal ve pedagojik bakış . Türk Müziği, 3(2), 269–278. Geliş tarihi gönderen https://turkmuzigidergisi.com/index.php/tm/article/view/43