İlhan Usmanbaş Keman Piyano Sonat’ının Form Açısından İncelenmesi

İlhan Usmanbaş Keman Piyano Sonat’ının Form Açısından İncelenmesi

Yazarlar

  • Gönenç Sazer Başkent Üniversitesi

Anahtar Kelimeler:

İlhan Usmanbaş- Keman ve Piyano Sonatı- hayatı- Çağdaş Türk Bestecileri- Keman

Özet

Cumhuriyet dönemi ikinci kuşak bestecilerimizden İlhan Usmanbaş, 1971 yılında “Devlet Sanatçısı” ünvanına değer değer görülmüş, çok sayıda eserinin kayıtları yapılmış, yurt içi ve yurt dışında ödüller almış ve Çağdaş Türk Müziğinin önemli yapı taşlarından biri olmuştur. Bu değerli bestecinin nadir seslendirilen Keman Piyano Sonatını incelemekteki amacım, bestecinin yaratım yolu üzerinde etkisi olduğunu düşündüğüm öğrencilik yılları, yurt dışı deneyimleri ve yaşadığı dönemin müziği üzerindeki etkilerine kısaca değinerek eserin gelecekteki yorumcularına hem teknik hem de müzikal bir zemin hazırlamaktır.

 

Yazar Biyografisi

Gönenç Sazer, Başkent Üniversitesi

Doktor Öğretim Üyesi Gönenç Sazer, keman eğitimine 1990 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik Ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde Leda Cenaz ile başladı. 1993-2005 yılları arasında Toğrul Ganiev ile çalışmaya başlayarak lise, üniversite ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2009 yılında Feruza Abdullayeva ile sanatta yeterlilik eğitimini yüksek şeref derecesi ile tamamladı. Öğrenim hayatı boyunca başarı bursu ile okudu. Çeşitli ustalık sınıflarına katılarak Kravcenko, Mintchev, Epstein gibi ustalarla çalışma olanağı buldu. 2001 yılında Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası eşliğinde ilk solo konserini verdi. Dört sene üstü üste ‘Orchestre Des Jeunes De La Mediterranee’ye seçilerek kuzey ve güney Fransa, İtalya, Fas ve İspanya’da konserler verdi. 2001 yılında 51. Internationales Jugend-Festspieltreffen’e kabul edilerek festival orkestrası ile Mahler’in 7. senfonisinde çalışma olanağı yakaladı. 2003 yılında Orkestra Akademik Başkent sınavını kazanarak orkestra bünyesinde çalışmaya başladı. Bilkent Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda bir çok kez misafir sanatçı olarak yer aldı. Orkestra Akademik Başkent ile pek çok solo konser ve çeşitli oda müziği grupları ile konserler veren Gönenç Sazer, kuruluşundan itibaren Ankara 2014 yılından beri Orkestra Akademik Başkent’in baş kemancılığı görevini dönüşümlü olarak sürdürmektedir.

İndir

Yayınlanmış

2023-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

Sazer, G. (2023). İlhan Usmanbaş Keman Piyano Sonat’ının Form Açısından İncelenmesi: İlhan Usmanbaş Keman Piyano Sonat’ının Form Açısından İncelenmesi. Türk Müziği, 3(2), 167–184. Geliş tarihi gönderen https://turkmuzigidergisi.com/index.php/tm/article/view/34