Başlangıç seviyesi mesleki flüt eğitiminde alternatif parmak pozisyonlarının kullanımına yönelik uzman görüşleri

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Flüt- Flüt Eğitimi- Başlangıç Flüt Eğitimi- Bireysel Çalgı Eğitimi- Alternatif Parmak Pozisyonları- Yardımcı Parmak Pozisyonları

Özet

Başlangıç seviyesi mesleki flüt eğitiminde alternatif parmak pozisyonlarının kullanımına yönelik uzman görüşlerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışma nitel paradigmayla bir temel nitel araştırma çalışması olarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum örnekleme modeli olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda öncelikle Türkiye’de mesleki flüt eğitimi veren resmî kurumlar tespit edilmiş, Türkiye’nin beş farklı mesleki flüt eğitimi veren kurumunun sekiz uzman eğitimcisi de çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak için üç ana ve 13 sonda sorudan oluşan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Tamamı yüz yüze gerçekleştirilen ve kayıt altına alınan bu görüşmeler öncelikle yazıya dökülmüş ve betimsel analize tabi tutulmuştur. Çalışmada elde edilen veriler, araştırmacı tarafından düzenlenmiş, temalarla ilişkilendirilerek elde edilen yorumlara bulgular kısmında yer verilmiştir. Bunun yanında verilerin çözümlenebilmesi ve etik kuralları çerçevesinde katılımcı görüşlerinin ele alınabilmesi için her bir katılımcıya kod verilmiştir. Katılımcı gizliliğinin sağlanması açısından, görüşme esnasında katılımcılar Uzman 1, Uzman 2 vb. olarak kodlanmış, bazı katılımcı görüşleri bulgular ve tartışma ve sonuç bölümünde doğrudan alıntı yapılarak sunulmuştur. Araştırmanın sonucunda alternatif parmak pozisyonlarının (APP) entonasyon, parmak tekniği ve farklı ses renkleri boyutunda kullanıldığı kategorilerine ulaşılmıştır. Bu kategorileri oluşturan tema ve kodlar bulgular kısmında yer almış, çalışmanın sonuç kısmında ise tartışılarak özetlenmiş ve önerilere yer verilmiştir.

Yazar Biyografileri

Ümit Koç, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü

2013 yılında Trakya Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’ndan mezun olan Ümit KOÇ 2014 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı, Müzik Eğitimi Bilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Aynı yıl Bartın Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak göreve başlayıp, 2015 yılından itibaren akademik görevini Gazi Üniveristesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak devam ettirmektedir. 2017 yılında yüksek lisansını bitirerek aynı kurumda doktora öğretimine başlamış olup doktora tez çalışmalarına Prof. Dr. Barış Karaelma eşliğinde devam etmektedir.

Barış Karaelma, Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Anabilim Dalı, Müzik Bölümü

  Prof. Dr. Barış Karaelma 1999 yılında Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Müzikoloji Bölümünden mezun olduktan sonra 2003 yılında Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Müzikoloji Anasanat Dalı’nda yüksek lisansını bitirmiştir. Doktora eğitimini 2003 – 2008 yılları arasında Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Müzik Eğitimi bölümünde başarıyla bitirerek doktor ünvanı almaya hak kazanmıştır. 1999 – 2003 yılları arasında Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak, 2003 – 2008 yılları arasında Gazi Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştıktan sonra 2009 yılında Gazi Üniversitesi’nde Yrd. Doç. Dr. ünvanıyla öğretim üyesi olarak akademik kariyerine devam etmiştir. 2018 yılında Doçent Dr. olarak Gazi Üniversitesi’nde yükselmiş ve 2020 yılından itibaren aynı üniversitenin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’nde Prof. Dr. olarak çalışmalarına devam etmektedir.

İndir

Yayınlanmış

2023-09-28

Nasıl Atıf Yapılır

Koç, Ümit, & Karaelma, B. (2023). Başlangıç seviyesi mesleki flüt eğitiminde alternatif parmak pozisyonlarının kullanımına yönelik uzman görüşleri . Türk Müziği, 3(3), 361–370. Geliş tarihi gönderen https://turkmuzigidergisi.com/index.php/tm/article/view/50